Poznato je da svaka vinska zemlja ili poznata vinska regija ima svoju sortu grožđa koja je sinonim za tu regiju. Piemonte je asocijacija za nebiolo, Toskana za sanđovese, Oregon je burgundac crni, sorta sovinjon je asocijacija za Novi Zeland, a kada je u pitanju Srbija, kao najperspektivnija autohtona sorta izdvaja se prokupac. Prokupac vinarije DOJA je prepoznat i od strane svetskih enologa i ljubitelja vina! Ovih dana je dobio svoje mesto u ,,vinskom podrumu sveta“ Latitude20 u Muzeju vina – La Cité du Vin u Bordou!

Prokupac je sinonim za vinariju DOJA!

Prokupac je zvanično priznata srpska autohtona sorta, koja vuče korene još iz srednjeg veka. Danas važi za najbolje ocenjeno srpsko vino na internacionalnoj sceni! Kolevka prokupca je prokupačko vinogorje gde, na osunčanim padinama u podnožju Jastrebca, negovanju ove sorte posebnu pažnju posvećuje porodica Todić u okviru svoje vinarije DOJA.

 
 
Višestruko nagrađivano vino

Od 2016. godine, kada se DOJA Prokupac prvi put pojavio na srpskom tržištu, privlači pažnju domaćih i internacionalnih stručnjaka iz oblasti vinarstva i ljubitelja vina! Već naredne godine dobija nagradu Wine of the year 2017 magazina Vino & Fino, zlatnu medalju na IWC (International Wine Challenge) u Bukureštu, nagradu za najbolje autohtono crveno vino na BIWC (Balkan International Wine Challenge), ali i brojne druge. Ove godine, kao i 2019. DOJA Prokupac dobija zlatnu medalju Mundus Vini.  Nagrade nisu izostale ni na Decanteru 2022 gde je, uz DOJA Breg Prokupac, ocenjen sa zlatnih 95 poena!

 
 
La Cité du Vin – putovanje u svet vina!

Atraktivnog izgleda koji neke podseća na veliki dekanter, dok druge na kovitlavu spiralu koja nastaje prilikom sipanja vina u čašu, La Cité du Vin je svojevrsna atrakcija čuvene vinske regije Bordo još od njegovog otvaranja 2016. godine! Kroz stalnu postavku koju čini 19 manjih, tematskih, interaktivnih prostora, La Cité du Vin obećava avanturu kroz vreme i kontinente kako biste upoznali svet vina! Muzej vina ne bi bio to što jeste da nema i svoj prostor za degustaciju – vinski bar Belvedere na poslednjem spratu muzeja, pruža panoramski pogled na Bordo i mogućnost da degustirate vino iz najboljih vinskih regija sveta!

DOJA Prokupac u vinskom podrumu muzeja La Cité du Vin

O okviru muzeja La Cité du Vin nalazi se i ,,vinski podrum sveta“, Latitude20, jedna od najvećih kolekcija vina današnjice! Među 14.000 boca, 800 vina iz više od 70 zemalja sveta, uključujući i neočekivane primerke iz Sirije, Etiopije, Namibije, Perua, Balija, ali i najpoznatija imena Bordoa, Kalifornije, Burgundije, Australije, Novog Zelanda, nalazi se DOJA Prokupac, predstavnik Srbije u ovoj impresivnoj kolekciji! Ovo je ležernije mesto za jelo i piće, a pristup vinskom baru, snek baru i vinskom podrumu Latitude20 je besplatan i otvoren za sve posetioce muzeja!

Hvala Les Robes de l’Est na inicijativi da DOJA Prokupac bude bude deo vinske elite muzeja La Cité du Vin!

Bordo je grad kojem se rado vraćamo, posebno Mina Vereš koju za Bordo vezuju lepa sećanja i studentski dani! Ako nekada svratite do Bordoa, muzej La Cité du Vin i njegov vinski podrum Latitude20 ne smete zaobići, posebno sada kada znate da se u njemu nalazi i vino sa naših prostora – DOJA Prokupac!