Ovde možete preuzeti specifikaciju vina kao pdf dokument

DOJA PROKUPAC

Sorta Prokupac je autohtona Srpska sorta ciji prvi pisani podaci poticu iz 14.veka. Doja Prokupac je prvo vino iz Srbije koje je osvojilo nagradu BIWC trofej za najbolje crveno vino od autohtone sorte na Balkanu.

Sorta: Prokupac

Rejon: Toplica

Pozicija vinograda: Juzne I jugozapadne padine

Gastro preporuka: Odlicno se slaze uz srpske specijalitete od mesa, telenu ispod saca, jela sa rostilja.

Opis vina:

Karakteriše ga intenzivna i postojana rubin boja, na nosu arome crvenog šumskog voća, male trešnje, cvetne note ljubičice, karanfilića, kedara i tobacco sa začinskom aromom. Svež, mekan i struktuiran sa dugom završnicom.

Podaci o vinu:

Alkohol: 13%
TA: 5.45g/l
pH: 3.65
Rezidualni šećeri: 0.5g/l

Proizvodnja:

Grožđe je pažljivo ručno brano pri dostignutoj fenolnoj zrelosti i fermentacija u inox tankovima pod kontrolisanim uslovima. Odležavanje u hrastovim sudovima različite zapremine i u boci.

Preporučeno odležavanje:

3-10 godina

Nagrade

2017 BIWC Sofia
Trophy for Best Indigenous  Red Wine

2017 IWC Bucharest
Gold Medal DOJA Prokupac

Decanter World Wine Award
Bronze 87 points

Vino & Fino Magazine
Wine of the year 2017

Recenzije

Obilje primarnih, dopadljivih voćnih aroma zaokupiće vam pažnju već na prvom mirisanju. Ređaju se zgnječenje šumske kupine, crvene ribizle i prezrele crne višnje, zaogrnute razvijenim i potpuno ukroćenim mirisima hrasta, koji prizivaju topli tost i slatkaste, začinske note. Naglašena voćna svežina dominira i na nepcima, gde vino otkriva i svoje fine, sazrele tanine. Sve zajedno, stapa se u umereno dug, mek i zaokružen završni ukus.
Igor Luković - Vino i Fino portal