DOJA PROKUPAC
Sorta Prokupac je autohtona Srpska sorta ciji prvi pisani podaci poticu iz 14.veka. Doja Prokupac je prvo vino iz Srbije koje je osvojilo nagradu BIWC trofej za najbolje crveno vino od autohtone sorte na Balkanu.
Sorta: Prokupac
Rejon: Toplica
Pozicija vinograda: Juzne I jugozapadne padine
Gastro preporuka: Odlicno se slaze uz srpske specijalitete od mesa, telenu ispod saca, jela sa rostilja.

Opis vina:
Karakteriše ga intenzivna i postojana rubin boja, na nosu arome crvenog šumskog voća, male trešnje, cvetne note ljubičice, karanfilića, kedara i tobacco sa začinskom aromom. Svež, mekan i struktuiran sa dugom završnicom.
Podaci o vinu:
Alkohol: 13.5%
TA: 5.45g/l
pH: 3.65
Rezidualni šećeri: 0.5g/l
Proizvodnja:
Grožđe je pažljivo ručno brano pri dostignutoj fenolnoj zrelosti i fermentacija u inox tankovima pod kontrolisanim uslovima. Odležavanje u hrastovim sudovima različite zapremine i u boci.
Preporučeno odležavanje:
3-10 godina
Nagrade
2020 Decanter World Wine Award
Bronze medal 89 points, DOJA Prokupac 2017
2020 BIWC Belgrade
Silver medal, DOJA Prokupac 2017
2019 Mundus Vini, Germany
Gold medal, DOJA Prokupac 2017
2017 BIWC Sofia
Trophy for Best Indigenous Red Wine
2017 IWC Bucharest
Gold Medal DOJA Prokupac
2017 Decanter World Wine Award
Bronze 87 points
2017 Vino & Fino Magazine
Wine of the year 2017
Recenzije
Obilje primarnih, dopadljivih voćnih aroma zaokupiće vam pažnju već na prvom mirisanju. Ređaju se zgnječenje šumske kupine, crvene ribizle i prezrele crne višnje, zaogrnute razvijenim i potpuno ukroćenim mirisima hrasta, koji prizivaju topli tost i slatkaste, začinske note. Naglašena voćna svežina dominira i na nepcima, gde vino otkriva i svoje fine, sazrele tanine. Sve zajedno, stapa se u umereno dug, mek i zaokružen završni ukus.
Igor Luković - Vino i Fino portal