TERROIR TOPLICA

Sorta Prokupac je autohtona srpska sorta. Medju prvim pisanim podacima o njenom gajenju, su podaci iz 14. veka. Vekovima unazad gajena na području  Toplice, sorta se, prolazeći kroz process prirodne selekcije, prilagodjavala  uslovima lokalne klime. Zbog toga je I tako snažna I jedinstvena  ekspresija terroir-a u vinima Doja Prokupac.

Prokupac u Toplici postiže fenolnu zrelost u prvoj nedelji oktobra meseca: grožđe poseduje zrele tanine koji mu daju finu teksturu i kompleksne, slojevite arome.

Relativno mala količina padavina u toku vegetacije I pojave blagog do umerenog vodnog deficita, utiču na krupnocu I strukturu bobice, povećavajući sadržaj fenolnih jedinjenja I aromatičnih materija u bobici.

Nadmorska visina na kojoj se nalaze vinogradi (430 – 470 m) I okruženost planinama doprinose da su noći sveže I čine kontrast toplim osunčanim danima (I preko 15 0C) što je od neprocenjivog značaja za postupno sazrevanje grožđa - razvoj zrelih tanina, obilje antocijana, kao I razvoj I očuvanje mirisnih materija u grožđu.

Zemljište

Zemljišta na kojima su podizani vinogradi su niskog sadržaja organske materije  laka I aerisana. Zahvaljujući ovim osobinama čokoti su umerene bujnosti, sa idealno izbalansiranim vegetativnim I rodnim potencijalom.

Izražena kompleksnost zemljišnih profila (glina, šljunak, obilje liskuna i proslojci karbonata), zajedno sa specifičnim mezoklimatskim uslovima odabranih lokaliteta, stvaraju idealne uslove za proizvodnju zdravog grožđa, vrhunskog kvaliteta.

U prvom sloju zemlje nalazi se siromasan Humusno-akumulativni sloj 1.5% Sledeci sloj je karbonatni sloj, siromasan glinom, dok je u dubljim slojevima matini supstrat- rastresit, bazan sa obiljem liskuna; bogat mineralima (ilit,biotit)

VINOGRADI DOJA

Izbor lokacije: Svi Doja vinogradi se nalaze na padinama na jugu, na jugozapadu; sa opsegom 430 - 470m nadmorske visine; okružene planinama Jastrebac, Radan, Pasjača, Sokolovica, Vidojevica i Kopaonik, sa svih strana tako da čini prirodni amfiteatar i štiti vinograde od hladnog i vlažnog vazduha.

Mikroklima: u periodu zrenja temperatura ide od 29-30C tokom dana i oko 15C tokom noći, što ga čini idealnom temperaturom za izradu vrhunskih vina.
Trellis system - Vertical Shoot Position.

Šef našeg tima za vinogradarstvo je prof dr Slavica Todić, profesor vinogradarstva na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Cilj odabranih enoloških procedura je prenošenje kvaliteta od grožđa u boce vina gde bi zadržali i negovali autentičnost i jedinstveni karakter vina iz vinogradarskog područja Prokuplje.

PODRUM

srce vinarije

U vinariji Doja, supermoderne Bucher prese i muljače, kao i najkvalitetniji inoks vinifikatori pažljivo „tretiraju“ prokupac i ostale sorte, a za kraj, hrastovi burići su tu za miran i dug odmor. Sve faze proizvodnje vina bez ikakvog izuzetka odigravaju se u Prokupačkom vinogorju, čime je obezbeđena kontrola svih etapa proizvodnog procesa, što predstavlja osnovu za proizvodnju kvalitetnih vina.

Sve što se radi, radi se sa samo jednim ciljem – da se kvalitet iz bobica pretoči u boce, a da se u bocama neguje i očuva autentičnost i prepoznatljivost vina Prokupačkog vinogorja.

BUDITE NAŠI GOSTI

Vinska priča vinarije DOJA zaokružuje se u degustacionoj sali, smeštenoj u srcu vinograda. U jednom modernom vinskom ambijentu, iz kog se prostire jedinstven pogled na vinograde Topličke kotline, uživanje u vinima dobija dodatnu dimenziju.

NAŠA VINA

da li ste probali sva Doja vina?