TERROIR TOPLICA

Sorta Prokupac je autohtona srpska sorta. Medju prvim pisanim podacima o njenom gajenju, su podaci iz 14. veka. Vekovima unazad gajena na podru─Źju┬á Toplice, sorta se, prolaze─çi kroz process prirodne selekcije, prilagodjavala┬á uslovima lokalne klime. Zbog toga je I tako sna┼żna I jedinstvena┬á ekspresija terroir-a u vinima Doja Prokupac.

Prokupac u Toplici posti┼że fenolnu zrelost u prvoj nedelji oktobra meseca: gro┼ż─Ĺe poseduje zrele tanine koji mu daju finu teksturu i kompleksne, slojevite arome.

Relativno mala koli─Źina padavina u toku vegetacije I pojave blagog do umerenog vodnog deficita, uti─Źu na krupnocu I strukturu bobice, pove─çavaju─çi sadr┼żaj fenolnih jedinjenja I aromati─Źnih materija u bobici.

Nadmorska visina na kojoj se nalaze vinogradi (430 ÔÇô 470 m) I okru┼żenost planinama doprinose da su no─çi sve┼że I ─Źine kontrast toplim osun─Źanim danima (I preko 15 0C) ┼íto je od neprocenjivog zna─Źaja za postupno sazrevanje gro┼ż─Ĺa - razvoj zrelih tanina, obilje antocijana, kao I razvoj I o─Źuvanje mirisnih materija u gro┼ż─Ĺu.

Zemljište

Zemlji┼íta na kojima su podizani vinogradi su niskog sadr┼żaja organske materije┬á laka I aerisana. Zahvaljuju─çi ovim osobinama ─Źokoti su umerene bujnosti, sa idealno izbalansiranim vegetativnim I rodnim potencijalom.

Izra┼żena kompleksnost zemlji┼ínih profila (glina, ┼íljunak, obilje liskuna i proslojci karbonata), zajedno sa specifi─Źnim mezoklimatskim uslovima odabranih lokaliteta, stvaraju idealne uslove za proizvodnju zdravog gro┼ż─Ĺa, vrhunskog kvaliteta.

U prvom sloju zemlje nalazi se siromasan Humusno-akumulativni sloj 1.5% Sledeci sloj je karbonatni sloj, siromasan glinom, dok je u dubljim slojevima matini supstrat- rastresit, bazan sa obiljem liskuna; bogat mineralima (ilit,biotit)

VINOGRADI DOJA

Izbor lokacije: Svi Doja vinogradi se nalaze na padinama na jugu, na jugozapadu; sa opsegom 430 - 470m nadmorske visine; okru┼żene planinama Jastrebac, Radan, Pasja─Źa, Sokolovica, Vidojevica i Kopaonik, sa svih strana tako da ─Źini prirodni amfiteatar i ┼ítiti vinograde od hladnog i vla┼żnog vazduha.

Mikroklima: u periodu zrenja temperatura ide od 29-30C tokom dana i oko 15C tokom noc╠üi, ┼íto ga ─Źini idealnom temperaturom za izradu vrhunskih vina.
Trellis system - Vertical Shoot Position.

Šef našeg tima za vinogradarstvo je prof dr Slavica Todić, profesor vinogradarstva na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Cilj odabranih enolo┼íkih procedura je preno┼íenje kvaliteta od gro┼ż─Ĺa u boce vina gde bi zadr┼żali i negovali autenti─Źnost i jedinstveni karakter vina iz vinogradarskog podru─Źja Prokuplje.

PODRUM

srce vinarije

U vinariji Doja, supermoderne Bucher prese i mulja─Źe, kao i najkvalitetniji inoks vinifikatori pa┼żljivo ÔÇ×tretirajuÔÇť prokupac i ostale sorte, a za kraj, hrastovi buri─çi su tu za miran i dug odmor. Sve faze proizvodnje vina bez ikakvog izuzetka odigravaju se u Prokupa─Źkom vinogorju, ─Źime je obezbe─Ĺena kontrola svih etapa proizvodnog procesa, ┼íto predstavlja osnovu za proizvodnju kvalitetnih vina.

Sve ┼íto se radi, radi se sa samo jednim ciljem ÔÇô da se kvalitet iz bobica preto─Źi u boce, a da se u bocama neguje i o─Źuva autenti─Źnost i prepoznatljivost vina Prokupa─Źkog vinogorja.

BUDITE NAŠI GOSTI

Vinska pri─Źa vinarije DOJA zaokru┼żuje se u degustacionoj sali, sme┼ítenoj u srcu vinograda. U jednom modernom vinskom ambijentu, iz kog se prostire jedinstven pogled na vinograde Topli─Źke kotline, u┼żivanje u vinima dobija dodatnu dimenziju.

NAŠA VINA

da li ste probali sva Doja vina?