Već na samom startu upoznavanja sa vinom Merlot & Cabernet Sauvignon 2016 vinarije Doja, koje mi se čini idealnim budućim predstavnikom Srbije na čuvenom italijanskom ocenjivanju Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme u Bergamu otkrivamo neke sitne pokazatelje da će susret proći u najboljem mogućem redu. I na opšte zadovoljstvo, kao ljubav na prvi pogled…

Vinarija Doja iz regiona Toplice između Blaca i Prokuplja, iako mlada već se odlikovala zvanjem „najbolje balkansko autohtono vino“ za svoj Prokupac, pa preporuka još jedne crvene etikete unapred podiže uzbuđenje.

Logo ili možda grb vinarije u kome je nekakav soko, orao, pretpostavljam sa planina koje okružuju vinariju i udolinu Toplice, uz tri slova VTD što predstavlja skraćenicu od Vinarija Todić Doja, zapravo je podeljen ukrštenim dužima koje formiraju slovo „X“. Ali ne, to je zapravo onaj znak na tajnim gusarskim mapama za mesto gde je zakopano blago, i baš takav krst „x“ nalazi se na foliji koja prekriva čep. Tu znači treba vadičepom kopati da se dođe do crvenog blaga.

Naravno, treba proći čuvara koji blago čuva, koji je od one najsolidnije garde čime se ukazuje da je blago spremljeno da traje godinama i ne gubi na vrednosti. Dosta priče, pluteni zapušač Diam je pokazatelj ozbiljnosti proizvođača, baš kao što već prvu gutljaj daje za pravo enologu da svoje vino, bez busanja u grudi, preporuči odležavanju u boci duži niz godina. To potvrđuju i zrele, evidentne kiseline, somotasti ali prisutni tanini, bogato telo koje ispunjava usta do vrha.

No, prvi nalet na nos, mirisi koji pokuljaju iz čaše, daleko su zreliji od 24 meseca koliko broji trenutno ovo duboko crveno vino. Prava je retkost da pre obilnog merlo crvenog voća i začina iz kabernea, u vinu prepoznate kafu i čokoladu što se upravo ovde događa. Možda pre dekantiranja nazrete nešto od 14% alkohola, za početak kao dodatno osiguranje potencijalu maturiranja, ali uskoro se svi činioci pretvaraju u tople senzacije čistog uživanja gde je drvo osetno u vidu vanilinskih nota koje opet samo podržavaju kompletnu sliku etikete koju čak i totalni vinski laik može da prepozna kao – sjajnu.

Berba 2016. nije bila jednostavna, ali sudeći po ukusu i strukturi vina Merlot & Cabernet Sauvignon 2016, padine brda iznad sela Donja Jošanica, sunce je očigledno štedro milovalo, dok je profesionalno vinogradarsko znanje vlasnika vinarije, bračnog para Todić dodatno kumovalo da iz prvo-zasađenih vinograda merloa i kabernea iz 2010. godine isteče ovo vinsko blago koje je šteta hladiti ispod 19 stepeni Celzijusa.

Toplo, podatno, raskošno i autoritativno prema svim ostalim uticajima, može biti par jakom crvenom mesu, srpskim specijalitetima iz lonca ili zemljane posude, ali i kruna čokoladnoj torti ili istom takvom musu.

A mi ga posebno preporučujemo bez ičega, jer dok smo ovo malo izrekli, od pola boce u kojoj marele neopisivo podsećaju na griotte bombone sa čokoladom i šerijem, ne ostade ništa. Samo čisto uživanje.

Izvor: Portal Vino.rs